fbpx

Ce este boala parodontala?

Termenul „parodontal” insemna „in jurul dintelui”. Boala parodontala (cunoscuta si sub denumirea de parodontita si boala gingiilor) este o afectiune inflamatorie care afecteaza tesuturile moi de sustienre si inconjuratoare ale dintelui.

Boala parodontala este precedata cel mai adesea de gingivita, care este o infectie bacteriana a tesutului gingival. O infectie bacteriana afecteaza gingiile atunci cand toxinele continute in placa dentara incep sa irite si sa inflameze tesuturile gingiei.

Aceasta este o afectiune progresiva care duce in cele din urma la distrugerea tesutului conjunctiv si a maxilarului. Daca este lasat netrata, poate duce la pierderea dintilor.

Boala parodontala este principala cauza a pierderii dintilor in randul adultilor si trebuie tratata intotdeauna cu rapiditate.

HM Dent Dental Implant Clinic - Ortodontie

Tipuri de boala parodontala

Iata cateva dintre cele mai frecvente tipuri de boli parodontale:

  • Parodontita cronica – Inflamatia in tesuturile de sustinere care poate cauza recesiunea gingiilor. Aceasta este cea mai frecventa forma de boala parodontala.
  • Parodontita agresiva – Aceasta forma de boala a gingiilor apare la un individ altfel sanatos clinic. Se caracterizeaza prin pierderea rapida a atasamentului gingival, distrugerea osoasa cronica.
  • Parodontita necrotizanta – Aceasta forma de boala parodontala apare cel mai adesea la persoanele care sufera de afectiuni sistemice precum HIV, imunosupresia si malnutritia. Necroza apare in ligamentul parodontal, osul alveolar si tesuturile gingivale.
  • Parodontita cauzata de boli sistemice – Aceasta forma de boala a gingiilor incepe adesea de la o varsta frageda. Conditiile medicale, cum ar fi bolile respiratorii, diabetul si bolile de inima, sunt cofactori obisnuiti.

Tratamentul bolii parodontale

Un examen parodontal complet al gurii se va face inainte de efectuarea sau recomandarea oricarui tratament, in functie de starea exacta a dintilor, a gingiilor si a maxilarului.

Prevenirea bolii parodontale se realizeaza prin controale periodice si sedinte de profilaxie de 2 ori pe an.

HM Dent Dental Implant Clinic - Tratament Parodontoza

Cele mai frecvente tratamente pentru boala parodontala:

Tratarea radacinii

Pentru a pastra sanatatea tesutului gingival, trebuie eliminate bacteriile si tartrul care au cauzat initial infectia. Buzunarele gingivale vor fi curate si tratate cu antibiotice.

Tratamentul chirurgical – va consta in chiuretaje sau operatii cu lambou, interventii de chirurgie parodontala prin care se indeparteaza gingia si se curata tot tesutul infectat de pe suprafata radiculara a dintilor si din vecinatatea osului. In locul acestui tesut se grefeaza apoi os care va ajuta la ameliorarea mobilitatii dentare prin formarea de os in jurul radacinilor dintilor afectati parodontal.

Se pot folosi si membrane sau proteine stimulatoare care imbunatatesc capacitatea naturala a organismului de a realiza regenerarea osoasa si gingivala.

Acesta este un tratament chirurgical care poate fi efectuat pentru a reduce dimensiune buzunarului dintre dinti si gingii.

Cand s-a ajuns la pierderea dintilor din cauza bolii parodontale, estetica si functionalitatea pot fi restabilite prin implantarea dintilor protetici in osul maxilarului. Procedurile de regenare a tesuturilor pot fi necesare inainte de plasarea unui implant dentar pentru a intari osul.

Profesionalism si dedicare

Misiunea noastra este sa dezvoltam relații pe termen lung cu pacienții noștri și sa asigurăm servicii de calitate prin echipa noastra dedicata și bine pregatita.
Viziunea noastra este sa devenim recunoscuți ca furnizor de frunte de sanatate dentara.
Clinica dentara HMDent Implant ofera tratamente stomatologice de calitate. De la stomatologia de familie și îngrijirea dentara preventiva pana la tratamente cosmetice mai complexe. Oferim tratamente stomatologice de calitate.
1380
Implanturi Dentare

FACEȚI O PROGRAMARE ASTĂZI!

Aveti nevoie de ajutor?! 😊
Sună acum!